5/07/2011 Gencat.cat: Els productes catalans obren mercat als Estats Units

Extret de: Generalitat de Catalunya

Diverses empreses catalanes del sector agroalimentari han iniciat els darrers mesos llurs projectes d’expansió comercial als Estats Units, seguint l’estela de les firmes catalanes que s’han fet ja un espai propi a aquest mercat i contribuint al procés d’internacionalització i difusió de la qualitat dels productes alimentaris catalans arreu del món. En aquesta ocasió, les empreses protagonistes de les noves campanyes exportadores són Pernils Llémena, S.A., de Sant Esteve de Llémena (Gironès), com a primera indústria càrnia autoritzada a Catalunya per exportar productes carnis als Estats Units, i la cerveseria artesanal Ales Agullons de Mediona (Alt Penedès).

Dimarts, 05 de juliol de 2011

En el cas de Pernils Llémena, S.A., cal destacar que només dotze establiments del sector carni espanyol comptaven fins ara amb l’autorització per exportar els seus productes als Estats Units i cap d’ells es trobava a Catalunya. Es tracta, doncs, de la primera empresa catalana que obté l’autorització necessària per exportar productes d’origen carni als Estats Units, emesa pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat i el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

La competència en matèria de comerç i sanitat exteriors i, amb aquestes, la potestat per autoritzar els establiments que es plantegen iniciar activitats exportadores, correspon a l’Estat espanyol previ informe favorable de les autoritats sanitàries competents a nivell autonòmic per dur a terme els controls previs a l’autorització i garantir que es compleixen els termes de l’acord bilateral entre Espanya i Estats Units sobre aquesta matèria.

A Catalunya, l’organisme competent per dur a terme tant els controls previs com la verificació del compliment dels requisits higiènics dels establiments autoritzats a exportar als Estats Units és l’Agència de Protecció de la Salut, que ja treballa amb altres empreses del sector interessades en endegar els seus plans d’exportació a aquell mercat.

Pernils Llémena, S.A., es dedica a l’elaboració de pernil curat de porcí. Va néixer l'any 1995 de la mà de quatre grups carnis de la zona -Toni Josep, Collel, Noel y Friusa-Valent- i va tancar 2010 amb una facturació de 7,5 milions d’euros. Actualment compta amb unes instal·lacions de 20.000 metres quadrats, una plantilla de 105 treballadors i produeix anualment 1,2 milions de pernils, el 70% dels quals es venen a l’estranger. I és que, la seva activitat al mercat exterior es va iniciar l’any 2000, amb exportacions arreu d’Europa, Àsia i Amèrica del Sud.

L’empresa s’havia acollit darrerament al Programa de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per realitzar un ambiciós projecte d’inversió que va possibilitar l’ampliació i millora del procés de preparació i assecatge de pernil curat amb os. Aquest és el producte que exportarà als Estats Units, concretament a Califòrnia i Nova York, a partir del 2012, quan estiguin preparats els pernils que ha d’adquirir a escorxadors igualment autoritzats per Estats Units, que es troben a Dinamarca, Holanda i Alemanya.

Quant a Ales Agullons, es tracta d’una petita cerveseria situada a Mas Agullons, una masia aïllada del municipi de Sant Joan de Mediona, que va començar a funcionar fa prop d’una dècada amb una modesta producció de 20 litres setmanals per consum propi. Constituïda formalment com a empresa des del 2008, actualment produeix 1.000 litres setmanals i cinc tipus de cervesa que es poden trobar ja a Bèlgica i Itàlia, a més del territori català i espanyol, i aviat arribaran també als Estats Units.

Tot i el seu ràpid creixement, l’empresa continua mantenint el seu procés d’elaboració artesanal, que es desenvolupa per complet a la petita cerveseria de Mas Agullons fins a l’embotellament i l’etiquetatge. Es tracta d’un valor que els productors de les cerveses Agullons s’esforcen per preservar i transmetre a altres cervesers, a través de la Mostra de Cervesa Artesana que organitzen a Mediona des de fa ja sis anys, i als seus distribuïdors, convidant-los a conèixer el modus operandi de la cerveseria abans d’adquirir els seus productes.

Ales Agullons se suma així al grup de cerveseres que s’han decidit a fer les amèriques, incloent empreses amb una posició ja consolidada al mercat nord-americà, com l’empresa Damm, que va iniciar les exportacions a Estats Units en la dècada dels cinquanta, i d’altres que les han iniciat més recentment, com és el cas de la Companyia Cervesera del Montseny, que elabora també cervesa artesanal.

En ambdós casos ens trobem davant de projectes d’expansió comercial que contribueixen tant a la millora dels resultats de les empreses que els lideren com a l’impuls del procés d’internacionalització i difusió de la qualitat dels productes alimentaris catalans arreu del món, procés impulsat a nivell institucional a través de PRODECA (Promotora d’Exportacions Catalanes, SA), empresa adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i altres organismes de promoció comercial com ACC1Ó, agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana, especialitzada en el foment de la innovació i internacionalització empresarial.

La internacionalització del sector agroalimentari, eix estratègic de creixement

Segons dades de l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya), les exportacions de Catalunya durant el primer trimestre de 2011 van suposar un increment del 18,4% respecte del mateix període del 2010. S’haurien enregistrat augments interanuals respecte de totes les àrees geogràfiques, amb un increment del 12,3% de les exportacions a Amèrica del Nord, i en totes les branques d’activitat, destacant el sector agroalimentari com un dels que més ha crescut, amb un augment del 21,5%.

Cal tenir en compte que Catalunya és el primer clúster agroalimentari regional europeu, sumant l’activitat agropecuària i la indústria de transformació alimentària. Per subsectors, la indústria càrnia manté el lideratge, amb exportacions per valor superior als 637 milions d’Euros durant el primer quadrimestre de l’any, el que suposa un increment percentual del 18,61% respecte del mateix període de l’any anterior.

Dins el capítol de begudes catalanes amb presència internacional i a banda de la cervesa, cal esmentar també el cava. Com destacàvem en un article recent a partir de les dades del Consell Regulador del Cava, aquest sector va tancar el 2010 amb el volum més gran de vendes de la seva història: 244 milions d’ampolles, que suposen un increment de l’11,5% respecte de l’any anterior. I aquest increment deriva en bona part de l’èxit del producte al mercat internacional, al qual s’haurien destinat 149 milions d’ampolles; 17 milions d’elles als Estats Units, quart país per volum d’exportacions després d’Alemanya (41 milions), Regne Unit (32 milions) i Bèlgica (21 milions).
 

Masia Agullons S.L.

Sant Joan de Mediona (Alt Penedès) Tel. 649 50 50 33

Está aquí: Home Hemeroteca 5/07/2011 Gencat.cat: Els productes catalans obren mercat als Estats Units